vragen na Parijs

21 November 2015

Veiligheid en verbondenheid als antwoord op verschrikkelijke aanslagen Lees voor De gebeurtenissen in Parijs van afgelopen vrijdagavond hebben ons allemaal erg aangegrepen. We zijn diep geschokt en bedroefd door de drieste terreur. Ons diepe medeleven gaat uit naar de Parisiens en Frankrijk. 

De barbaarse aanvallen op willekeurige burgers en plaatsen zijn totaal verwerpelijk. We veroordelen ze zowel als mens en als partij in de meest krachtigste bewoordingen. Maar medeleven en veroordelen alleen volstaat niet. Groen wil ook deel van de oplossing zijn. Een oplossing die zowel de veiligheid van ons allemaal garandeert, als de verbondenheid tussen mensen vergroot. 

Want als er één ding duidelijk is, dan wel dit: deze fanatieke gekken maken geen onderscheid. Iedereen is een doelwit. Deze terroristen zijn -samen met Assad- de oorzaak van de vele Syrische vluchtelingen die vandaag in Europa aankloppen. Het zijn zij die de straten van Molenbeek onleefbaar maken. De burgers van Molenbeek zitten tussen hamer en aambeeld. Dit treft hen dubbel zo hard, terwijl net zij zo hard hun best doen voor Molenbeek. Tegen de laffe gruwel van IS moeten we nog meer de kaart trekken van solidariteit, moed en menselijkheid. We moeten ons allen samen verzetten en verdedigen tegen de haat en de polarisatie waarop terrorisme teert. 

De slachtoffers kunnen we niet terugbrengen, maar we kunnen wel toekomstige slachtoffers vermijden. Door onze samenleving en haar waarden te verdedigen en versterken. Die handschoen nemen we ten volle op. Voor veiligheid en verbondenheid. Want alleen samen, verbonden door menselijkheid en de kracht van democratie, kunnen we de negatieve spiraal van extremisme en zinloos geweld blussen. 

IS vreest immers geen bommen, ze stuurt er net op aan. Maar IS vreest wel onze eenheid en solidariteit. Solidariteit met elkaar, en met alle onschuldige slachtoffers, waar ook ter wereld. 

Groen weigert dan ook in de val te trappen van oorlogstaal en polarisering die IS voor ons gespannen heeft. Hoopgevend is dat zowel politieke leiders als burgers oproepen om geen verdeeldheid te zaaien. Tegelijkertijd roepen vele anderen, waaronder ook belangrijke moslimleiders en imams op, om dit radicalisme keihard te counteren. 99,9 procent van de burgers op onze planeet verwerpen deze blinde wreedheden totaal. Het zijn mensen zoals jij en ik, collega, leerkracht, moeder, vader, straathoekwerker, vrijwilliger ? Wij zijn elkaars bondgenoten in de strijd tegen dit geweld. Nu meer dan ooit.

Laat ons daarom schouder aan schouder, de strijd aanbinden met degenen die onze waarden en onze samenleving met geweld willen ontwrichten. Vandaar ook mijn voorstel om met alle partijvoorzitters over de grenzen van meerderheid en oppositie heen samen te werken aan een concrete versterking van ons beleid. Daarbij staan drie punten voorop die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: het binnenlandse veiligheidsbeleid, het beleid in het Midden-Oosten en de thematiek van de Syriestrijders. 

Tenslotte wil ik eindigen met een moment van stilte en mededogen voor al diegenen die het leven lieten, of naasten hebben verloren in aanslagen als deze. Of het nu in Parijs, Beiroet, Bagdad, Nigeria of Kenya is. 

Meyrem 

BIJLAGEN:
toogfiche_vragen_na_parijs.pdf